Rooien of kappen van bomen

En dan komt het moment waarop een boom moet worden verwijderd.

Als ervaren boomverwijderaars zijn wij bekwaam in het weghalen van bomen, ongeacht de omstandigheden. Soms bevindt een boom zich volledig tussen huizen of waardevolle beplanting, en is het noodzakelijk om de boom in kleine stukjes naar beneden te halen. Dit is een uiterst specialistisch en gevaarlijk werk, waarbij hoogte, zwaar hout en de zwaartekracht een rol spelen.

Hoe rooien wij bomen.

Eerst kijken we naar de omstandigheden rond de boom en aan de hand hiervan besluiten we de methode van verwijderen. Heel soms kan een boom gewoon onderaan afgezaagd worden. Wij zagen de boom dan zo in dat deze in een vooraf bepaalde richting kan vallen. Dit kan vrij precies. Dus waar wij willen dat de boom neerkomt zal deze ook neer komen.

Maar meestal zullen we moeten klimmen. We klimmen dan zo hoog mogelijk in de boom om daar een touw te bevestigen. Dit touw is de veiligheidslijn van de klimmer. Aan dit touw kan deze relatief veilig door de gehele boom klimmen. 
Stap 2 is het zagen van hanteerbare stukken van de takken. Deze gooien we dan op een vrije plek onder de boom. Als het hout minder hanteerbaar is gebruiken we katrollen en vanglijnen om het hout gecontroleerd naar de grond te laten zakken. Uiteindelijk staat er een kale stam. Deze zagen we in blokken. De klimmer staat in deze fase op sporen tegen de stam en zit met 2 lijnen rond de stam vast. Op deze manier breken we de boom stukje bij beetje af zonder schade aan schuttingen, gebouwen enz.
Tijdens het afbreken van de boom zal een 2de man op de grond moeten assisteren. Het helpen met afvangen van zware stukken. Opruimen van takken onder de boom en het versnipperen van het hout. Deze 2de man heeft ook een veiligheidsfunctie voor de klimmer en de mensen op de grond.