Artikelindex

Ziektes of aantastingen aan uw boom.

Bomen zijn net mensen, ook zij worden ziek of gaan zelfs dood. Heeft u een aangetaste boom of vermoed u een ziekte aan uw boom en wilt u weten wat er aan de hand is neem dan contact op met PKS Boomverzorging. Per mail of telefonisch 06-81060109

Wat te doen met de kastanjemineermot?

 

 

Afgelopen jaar was op zeer veel plaatsen te zien dat Paarden kastanjes al heel vroeg bruine bladeren hebben. Eigenlijk al midden in de zomer. Met name in de zuidelijke helft van het land is dit extreem vaak het geval. Maar wat is er eigenlijk aan de hand met de mooie Kastanjes?

blad blad

larve vangemmer

Het probleem is de kastanjemineermot ("Cameraria orhidella"). Mineermotten zijn kleine nachtvlinders. De rups van de mineermot vreet gangen in bladeren, hierdoor ontstaan bladmijnen. Bladeren verkleuren bruin en sterven hierdoor af. De Kastanje Mineermot treedt de laatste jaren fors op, waardoor de boom al medio zomer bijna in herfsttooi gehuld gaat. Hierdoor kunnen er geen goede eindknoppen gevormd worden en zal de boom ieder jaar in vitaliteit achteruit gaan, wanneer de mineermot niet wordt aangepakt. De Mineermot kan ook een belangrijke bron van verspreiding van schimmels en bacteriĆ«n zijn! Chemisch is deze plaag niet te bestrijden omdat een groot aantal middelen niet meer zijn toegelaten en omdat de larve tussen de bladlagen zit.

Een boom die achteruitgaat in conditie is ook vatbaarder voor andere aantastingen. Daarom is het heel belangrijk om de mineermot te bestrijden.

Wat kunt u zelf doen?

De larven overwinteren in het afgevallen blad. In het voorjaar zullen ze massaal proberen de boom in te kruipen. Dus het verwijderen van al het afgevallen blad is heel belangrijk. Maar is dit genoeg?

Is dat genoeg?

Soms wel. Als de aantasting beperkt is. Maar vaak zijn extra maatregelen nodig om de bomen in een goede conditie te houden. Een goede methode is het plaatsen van Feromoon vallen in de aangetaste boom.

 

  • Half april kan de vangbeker opgehangen worden samen met de bijbehorende feromoondispenser. Ook de lijmbanden worden dan aangebracht. Met de vangbeker en lijmband wordt de eerste generatie mineermotten grotendeels weggevangen.
  • Half mei kunt u de lijmbanden verwijderen om onnodige bijvangst te voorkomen
  • Eind juni kan de feromoondispenser vervangen worden. Met deze nieuwe feromoondispenser wordt de tweede generatie mineermotten voor het merendeel weggevangen
  • De feromoondispenser in de vangbeker een derde keer vervangen in augustus, aangezien de mineermot in ons land drie cyclussen per jaar heeft. Deze derde feromoondispenser zal de derde generatie mineermotten grotendeels wegvangen.
  • Vanaf half oktober haal je alles weg uit de bomen en berg je de vallen schoon en droog op.

 

Kastanje mineermot bestrijding - producten Bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Daarnaast kunnen wij ook de hele Kastanje Mineermot bestrijding voor u uitvoeren.