Artikelindex

Ziektes of aantastingen aan uw boom.

Bomen zijn net mensen, ook zij worden ziek of gaan zelfs dood. Heeft u een aangetaste boom of vermoed u een ziekte aan uw boom en wilt u weten wat er aan de hand is neem dan contact op met PKS Boomverzorging. Per mail of telefonisch 06-81060109

Wat te doen met de kastanjemineermot?

 

 

Afgelopen jaar was op zeer veel plaatsen te zien dat Paarden kastanjes al heel vroeg bruine bladeren hebben. Eigenlijk al midden in de zomer. Met name in de zuidelijke helft van het land is dit extreem vaak het geval. Maar wat is er eigenlijk aan de hand met de mooie Kastanjes?

blad blad

larve vangemmer

Het probleem is de kastanjemineermot ("Cameraria orhidella"). Mineermotten zijn kleine nachtvlinders. De rups van de mineermot vreet gangen in bladeren, hierdoor ontstaan bladmijnen. Bladeren verkleuren bruin en sterven hierdoor af. De Kastanje Mineermot treedt de laatste jaren fors op, waardoor de boom al medio zomer bijna in herfsttooi gehuld gaat. Hierdoor kunnen er geen goede eindknoppen gevormd worden en zal de boom ieder jaar in vitaliteit achteruit gaan, wanneer de mineermot niet wordt aangepakt. De Mineermot kan ook een belangrijke bron van verspreiding van schimmels en bacteriën zijn! Chemisch is deze plaag niet te bestrijden omdat een groot aantal middelen niet meer zijn toegelaten en omdat de larve tussen de bladlagen zit.

Een boom die achteruitgaat in conditie is ook vatbaarder voor andere aantastingen. Daarom is het heel belangrijk om de mineermot te bestrijden.

Wat kunt u zelf doen?

De larven overwinteren in het afgevallen blad. In het voorjaar zullen ze massaal proberen de boom in te kruipen. Dus het verwijderen van al het afgevallen blad is heel belangrijk. Maar is dit genoeg?

Is dat genoeg?

Soms wel. Als de aantasting beperkt is. Maar vaak zijn extra maatregelen nodig om de bomen in een goede conditie te houden. Een goede methode is het plaatsen van Feromoon vallen in de aangetaste boom.

 

  • Half april kan de vangbeker opgehangen worden samen met de bijbehorende feromoondispenser. Ook de lijmbanden worden dan aangebracht. Met de vangbeker en lijmband wordt de eerste generatie mineermotten grotendeels weggevangen.
  • Half mei kunt u de lijmbanden verwijderen om onnodige bijvangst te voorkomen
  • Eind juni kan de feromoondispenser vervangen worden. Met deze nieuwe feromoondispenser wordt de tweede generatie mineermotten voor het merendeel weggevangen
  • De feromoondispenser in de vangbeker een derde keer vervangen in augustus, aangezien de mineermot in ons land drie cyclussen per jaar heeft. Deze derde feromoondispenser zal de derde generatie mineermotten grotendeels wegvangen.
  • Vanaf half oktober haal je alles weg uit de bomen en berg je de vallen schoon en droog op.

 

Kastanje mineermot bestrijding - producten Bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Daarnaast kunnen wij ook de hele Kastanje Mineermot bestrijding voor u uitvoeren.

 


 

Kastanjebloedingsziekte

 

De kastanjebloedingsziekte bij paardenkastanjebomen (Aesculusspp.) wordt in Nederland vanaf 2002 waargenomen. In 2007 hadden naar schatting de helft van de Nederlandse paardenkastanjes ziekteverschijnselen. De kastanjebloedingsziekte is te herkennen aan roestbruine tot zwarte vlekken, bloedingen en bastscheuren en in een aantal gevallen het afsterven van de boom.

Onderzoek heeft aangetoond dat uit zieke paardenkastanje geïsoleerde Pseudomonas syringae bacteriën, dezelfde ziekteverschijnselen veroorzaken bij gezonde zaailingen en oudere kastanjebomen. Deze pathogene variëteit van de Pseudomonas syringae bacterie (in het Verenigd Koninkrijk gespecificeerd als Pseudomonas syringae pv. aesculi), blijkt voor te komen in de bast nabij de bloedingsplekken op de stam en takken, op de bloesem, in vruchten, en op de buitenkant van zieke en gezond ogende bomen. Ook in het regenwater uit de omgeving van zieke bomen is de bacterie gevonden. Regenwater speelt hoogstwaarschijnlijk een rol bij de verspreiding van de bacterie. Door de algemene aanwezigheid van de Pseudomonas syringae bacterie lijkt bestrijding onmogelijk.

Omdat de aantasting plaatsvindt via verwondingen is het zaak om te voorkomen dat verwondingen ontstaan aan de boom. Snoeien dient dan ook alleen maar plaats te vinden als daar een sterke noodzaak voor is.

 


 

Eiken processie rupsen

Een serieus probleem in de zuidelijke helft van het land. Sinds 1987 vormt de eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea Linnaeus) een jaarlijks terugkerend probleem in een groot deel van Nederland. Van mei tot in juli gaat de eikenprocessierups op eikenbomen in processieachtige colonnes op zoek naar nieuwe eikenbladeren; vandaar de naam eikenprocessierups. Gedurende deze periode verspreidt de rups brandharen die bij mensen ernstige irritaties kunnen geven. Ook eikenbomen kunnen schade oplopen door vraat van de rups.

De bestrijding is voornamelijk mechanisch. Preventief zijn er mogelijkheden om eiken te bespuiten, maar deze methode is niet geheel onomstreden. Andere organismen hebben hier waarschijnlijk ook last van.

De gebruikelijke methode is het met de hand verwijderen van de nesten. Dit is gevaarlijk werk in de zin dat de bestrijder bloot staat aan de brandharen die bij verwijdering vrijkomen. Hierom zal de bestrijder zich in een speciale overal, hoofd- en gezichts-bescherming moeten dragen maar ook rubber laarzen en rubber handschoenen. De bestrijder kan kiezen uit een zuigunit met een lange zuigbuis of met lijmspray de nesten in spuiten om dan met de hand de nesten te verwijderen.

Mocht je toch in contact komen met de brand haren kan de hevige jeuk/irritatie soms wel 2 weken aanhouden. Daarom is het verstandig de bestrijding aan professionals over te laten.